Menstruatie armoede in Nederland

Menstruatie armoede, geen nieuw probleem, er rust een dubbel taboe op: menstruatie bespreken is al moeilijk, toegeven dat je arm bent komt daar nog eens bij.

Uit onderzoek van De Bovengrondse blijkt dat menstruatie armoede wel degelijk voor komt in Nederland. Er is sprake van menstruatie-armoede wanneer mensen niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten als tampons, maandverband of menstruatiecups aan te schaffen die nodig zijn om het menstruatiebloed op te vangen als ze ongesteld zijn.

Uit een onderzoek in 2019 van Plan International onder Nederlandse meiden en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar, blijkt een op de negen van hen wel eens te weinig geld te heeft om menstruatieproducten aan te schaffen. Ze zijn dan aangewezen op alternatieven zoals wc-papier, sokken, kranten of lappen stof. Het idee alleen al is natuurlijk vreselijk, en dan nog maar niet te denken aan de irritatie, infectie en andere klachten die dat kan veroorzaken.

Verkennend onderzoek in Nederland door De Bovengrondse onder ongeveer 50 organisaties en ook vrouwen zelf, concludeert dat het probleem met name speelt onder cliënten van de Voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden.

Menstruatie armoede in Ridderkerk?

De Voedselbank Ridderkerk kreeg een aantal jaren terug een seintje van SchuldHulpMaatje Ridderkerk dat dit probleem zich in Ridderkerk voordoet.

Sinds dat moment verstrekt de Voedselbank Ridderkerk gratis menstruatieproducten aan haar cliënten die dat nodig hebben.

Eind november 2020 maakt de regering van Schotland bekend als eerste land in de wereld, dat menstruatieproducten gratis worden. Nu staan Schotten bekend om hun zuinigheid, maar het ging het te ver dat er meiden en vrouwen zijn die geen of te weinig geld hebben om die producten te kopen.

Zou het een verkeerde wens zijn voor 2021 om aan het Gemeentebestuur van Ridderkerk te vragen eens na te denken welke bijdrage de Gemeente kan leveren om een einde te maken aan deze schrijnende situatie?