Mevrouw Donker

Allereerst, gefeliciteerd met uw 89e verjaardag!

U hebt uw verjaardag dit jaar door het corona virus heel anders moeten vieren dan andere jaren. Wat was er anders?

Wat niet zou ik zeggen. We vieren het altijd van 17.00 - 20.00 uur, in de grote zaal van de Riederborgh. Werkelijk alles was anders. Ik ben gewend dat er altijd 40/50 mensen op bezoek komen. Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind, broer, neven en nichten van broers en zussen en mijn eigen nog in leven zijnde neven en nichten. Koffie met gebak, hapje eten.

Ja, dat was voor de crisis. Nu moest ik op mijn kamer blijven. Maar de kinderen hebben hun best gedaan om er toch iets feestelijks van te maken. Ze hebben een mand gemaakt met cadeautjes en slingers met hun foto eraan, dat was echt prachtig. Ze hebben ook gebak geregeld om andere bewoners van de afdeling te trakteren. De verpleegsters van team 1 kregen muffins. Dat vinden ze lekker.

Later op de dag heb ik in het praathuis kunnen beeldbellen met de kinderen. Dat ging ook goed, maar je bent afhankelijk van iemand van het huis en dat is altijd lastig.

Heeft de Riederborgh nog iets gedaan om uw verjaardag toch een feest te laten zijn?

Ja, ze dat hebben ze. Shannon kwam speciaal voor mij terug om de slingers op te hangen en mij te helpen in het Praathuis met het beeldbellen. Dat was wel even wennen. Maar het was heel leuk om met de kinderen te kunnen zien en met ze te praten. Jammer, dat de wifi uitviel.

Hoe heeft u deze dag beleefd? Was het een fijne dag? Of misschien .........?

Ja, fijn en niet fijn, emotioneel in elk geval…alles bij elkaar veel te druk en veel te veel cadeautjes. Normaal brengen de kinderen weer orde in de chaos. Dat kon nu niet. Ik zag er tegen op om het nu zelf te moeten doen, maar het is goed gekomen hoor.

Hoe zien uw dagen eruit nu u nog steeds geen bezoek mag ontvangen en op uw kamer moet blijven?

Ontbijten, mailen met goedemorgen naar de kinderen, douchen en aankleden met hulp, breien, cryptogrammen, lezen, TV kijken, beeldbellen met een van de kinderen en in de avond nog welterusten met beeldbellen met alle kinderen en kleinkinderen. Bovendien een dutje doen en op zondag via de laptop naar de kerk luisteren.

U hebt in uw leven meerdere crisissen meegemaakt. Wat is uw boodschap voor de mensen van nu?

Tevreden zijn, niet alles zo najagen: blijf dicht bij jezelf - ik noem dat de draad in je leven - en zoek iets waar je bij wilt horen (kerk) en leef mee met andere mensen.