Inmiddels is de Kringloopwinkel alweer ruim twee maanden open. Steeds meer wijkbewoners weten de winkel te vinden. “Je kunt hier mooie spullen kopen voor een klein prijsje” is een veelgehoorde opmerking, net als “Het zijn aardige mensen”. Er begint zich inmiddels een vaste klantenkring te vormen. Er zijn mensen die zelfs meerdere keren per dag binnenlopen om te kijken of er weer wat nieuws is. Ook zijn er klanten die eigenlijk niet komen voor de spullen, maar voor het praatje. Een mevrouw parkeert behendig haar rollator en neemt op een krukje aan de toonbank plaats. “Ik kom weer even zitten hoor!” En terwijl ze naar de snoepjespot grijpt, zegt ze: “Ik neem nu een snoepje en dan neem ik zo meteen een snoepje mee”.

Door de kringloopwinkel ontstaan er relaties tussen de vrijwilligers en de wijkbewoners, maar ook tussen wijkbewoners onderling. Zo mag de winkel, als plaats van ontmoeting, bijdragen aan de sociale cohesie in de wijk. Het circulaire wat bij de winkel hoort, draagt hier ook aan bij. De hele dag door worden er mooie spullen gebracht. De mensen die spullen inleveren zijn blij omdat ze weten dat hun spullen weer een tweede ronde meegaan. Dat komt het milieu ten goede en de opbrengst vloeit via het werk van de pioniersplek weer terug naar de wijk. Voor de wijkbewoner met een smalle beurs of voor hen die op zoek zijn naar een koopje of een uniek object, is de kringloopwinkel een aanwinst.

Het is belangrijk dat het inleveren en de verkoop een beetje in balans zijn, omdat we niets kunnen opslaan. Maar gelukkig gaat het tot nog toe goed. De vrijwilligers zijn bij de inname wel kritischer geworden en nemen, hoe vervelend het ook is om te zeggen, niet alles klakkeloos meer aan.

De toonbank is ook de plek waar men zich opgeeft voor het wekelijkse Wijkdiner. Afgelopen donderdag, 25 november vond het eerste wijkdiner plaats. Met 15 wijkbewoners en 7 vrijwilligers hebben we proefgedraaid. Er stond andijviestamppot met een heerlijke jus en rookworst op het menu, met pudding als toetje. Ter afsluiting dronken we nog een kopje koffie of thee. Een dag later kregen we helaas, n.a.v. de persconferentie te horen dat het gebouw voorlopig vanaf 17.00 uur dicht zal zijn. We zijn dankbaar voor de eerste avond en we wachten geduldig af totdat het weer kan.

U kunt voor meer informatie op onze website kijken: www.ankervanbolnes.nl en volgt u ons al op Facebook en Instagram? We zijn te vinden onder de naam: ankervanbolnes

Peter Huijser, wijkpastor

Ridderkerkers helpen Ridderkerkers