Welkom bij de Protestantse gemeente Bolnes

ONLINE zondagochtendprogramma

In december zijn de diensten in de PG Bolnes gestopt vanwege de lockdown. Het zou wel mogen, met een zeer beperkt aantal mensen, maar we kiezen ervoor dat niet te doen uit solidariteit met de rest van de samenleving. Bovendien is er in onze kerk geen mogelijkheid voor uitzendingen met beeld en geluid, en uitzending met alleen geluid is weinig aantrekkelijk. Maar de diensten en de ontmoetingen in en na de dienst worden wel gemist!

Daarom is er een groep gemeenteleden aan de gang gegaan om een online zondagochtend-programma samen te stellen.

Daarin komen gemeenteleden en pastor Ria aan het woord en in beeld, zo zien we toch bekende gezichten! De onderdelen worden door de week thuis en in de kerk opgenomen en dan samengevoegd tot een film die via de website www.pgbolnes.nl te zien is, vanaf zondagochtend. Er zit bij voorbeeld een column in, een Bijbellezing, een verhaal en een verwerking voor de kinderen, een lied, collecte-informatie en een gebed. Alles aan elkaar geplakt, in een mooie afwisseling van eigen beelden, muziek en clips. De bedoeling is dat we t/m Pasen om de week zo’n film maken. De eerste film ging online op 7 februari en heeft als titel: “Zie je het?” met Bartimeus in de hoofdrol, https://youtu.be/a4EWtzCtwdc

Gemeenteleden worden opgeroepen om anderen, die geen internet hebben, uit te nodigen om bij hen te komen kijken, om zo ook hen erbij te betrekken.

Een ander plan is de Zoom-Stamtafel.

Pastor Ria Keijzer ontvangt dan aan haar digitale stamtafel gemeenteleden die wel eens bij willen praten met haar en met elkaar, in een kleine groep. Men kan gewoon thuisblijven en via de aangeleverde code inloggen en zo toch contact hebben. Gemeenteleden die geen internet hebben en dit ook wel eens mee willen maken, kunnen door iemand uitgenodigd worden die wel internet heeft.

Pastorale actie Valentijn

In deze corona-tijd houden de wijkteams contact met de gemeenteleden door te bellen, te appen en door bezoekjes (hoewel dat laatste wat minder nu de lockdown regels zo streng zijn). Verder wordt er ook 1-op-1 gewandeld met gemeenteleden die dat willen. Contact bestaat verder uit de Kerkbrief en het kerkblad Kerk aan de Maas, die graag gelezen worden. Maar om toch wat extra’s te doen bedacht het pastorale team een Valentijnsactie. In de week voor 14 februari krijgen alle gemeenteleden en vrienden van de kerk een pot hyacinten met een mooie kaart, waarop een voorjaarsgroet, een bemoediging en een glimlach zijn te vinden:

Een glimlach is aanstekelijk, besmettelijk als hoest.
Toen iemand naar me lachte laatst, mooi dat ik lachen moest.
Ik sloeg een hoek om en kwam een wildvreemd iemand tegen.
Die droeg de glimlach met zich mee, die hij van mij had gekregen.

Toen stond ik met een glimlach stil en besefte plots de waarde:
uit één lach, zoals van mij, weeft zich een halo om de aarde.
Dus, voel je er een komen soms, geef je glimlach dan ruim baan.
Zorg voor een lachepidemie, steek de wereld ermee aan!

(Deze tekst is een vertaling van een bekende Engelse song, getiteld “Smiling is infectious”, te vinden op internet, o.a. onder “power poetry”)