Wie is Abdul Salaam Saleh?


“Ik zie in Nederland een hele mooie toekomst, vooral voor mijn kinderen.”


Wie is Abdul Salaam Saleh?

Abdul Salaam Saleh is sinds 2015 in Nederland. Hij is getrouwd met Isaaf en is trots op zijn vier kinderen: Salma, Sarah, Hayat en Ahmad. Ze komen uit Syrië waar hij muzikant was. Hij speelde keyboard met drie andere muzikanten. Zijn ouders leven niet meer. Het gezin waar hij uit komt is door de oorlog in Syrië uiteen gevallen. Eén broer woont in Utrecht, een zus in Eindhoven de anderen wonen in Canada, Saoedi Arabië, Jordanië. Eén broer woont nog in Syrië.

Heb je al een baan kunnen vinden?

Nee, maar ik blijf niet thuis zitten op de bank. Ik werk als vrijwilliger in een speeltuin en in een bejaardenhuis. Dat bevalt mij heel goed, maar ik word altijd verdrietig als er mensen overlijden.

Wat valt je op in de Nederlandse cultuur?

Ik ben nog niet helemaal gewend aan de Nederlandse cultuur. Ik vind het een prettige cultuur. Er is nog respect voor elkaar en weinig discriminatie. Afspraak is afspraak. De mensen zijn eerlijk. Ik merk ook dat jongeren bereid zijn van ouderen te leren. Een nadeel van de Nederlandse cultuur vind ik wel het gebruik van marihuana. Dat is niet goed voor je. Moet je niet willen.

Waar beleef je plezier aan?

Ik voetbal erg graag. Ik geniet ervan en we hebben altijd plezier en lol. En wat ook belangrijk is het is altijd erg gezellig!

Ben je een fanatieke voetballer?

Dat valt wel mee. Ik vind het spelletje leuker dan winnen.

Is samen sporten belangrijk om te integreren?

Ja, natuurlijk. Je ontmoet andere mensen en tijdens het sporten praat je ook met elkaar. Ook als er niet gevoetbald wordt. Als je elkaar op straat tegen komt groet je elkaar. Je leert elkaar kennen.

Kun je zeggen dat jullie ploegje een vriendenclub is geworden?

Ja, dat vind ik zeker wel. We gaan heel vriendschappelijk met elkaar om. De sfeer is erg goed.

Hoe zie jij je toekomst?

 

Onze toekomst ligt hier in Nederland, vooral voor mijn kinderen. Hier kunnen ze eindelijk hun doel bereiken. Ze zijn heel gelukkig en doen het goed op school en op het werk. Mijn vrouw en ik leven voor hun toekomst.